Ilmansuojeluyhdistys järjestää vuosittain jäsenistölleen ekskursion kotimaahan tai ulkomaille.

Tieteet kohtaavat metsän keskellä

Lähde ISY:n retkelle tutustumaan Hyytiälän monitieteiseen tutkimusasemaan pe 14.9.2018: Maaperän syvyyksistä ilmakehän korkeuksiin!

Hyytiälän metsäasemalla toimii SMEAR II – tutkimusasema (Station for Measuring Forest Ecosystem – Atmosphere Relations), jonka jatkuvatoimiset mittalaitteet keräävät perusteellista tietoa ainevirroista maaekosysteemien osasten ja ilmakehän välillä. Siellä sijaitsee muun muassa 128 metriä korkea mittaustorni. Asemalla mitataan kasvihuonekaasuja, eri kokoisia hiukkasia ja niiden koostumusta, otsonia, typen oksideja, rikki- ja typpihappoa, satoja erilaisia hiilivetyjä, molekyyliklustereita, maaperän ominaisuuksia, fotosynteesiä ja puiden kaasuaineenvaihduntaa.

Hyytiälä sijaitsee Juupajoella noin 70 km Tampereelta koilliseen. Se on perinteikäs metsätieteellinen kenttäasema, josta on kehittynyt kansainvälinen monitieteisen tutkimuksen keskus. Hyytiälän historialliset rakennukset ovat Museoviraston suojelemia ja merkittävä osa kansallista kulttuuriperintöä. Suomen senaatti luovutti huhtikuussa 1910 Hyytiälän alueen valtion maat metsäylioppilaiden harjoitusalueeksi. Nykyään eri tieteenaloista koostuvat tutkimusryhmät käyttävät Hyytiälän tarjoamia mahdollisuuksia. Tutkimuskohteisiin sisältyvät niin metsät, suot, järvet kuin ilmakehäkin.

Matkalla Hyytiälään oppaanamme on valtiotieteen lisensiaatti, luonnontieteiden kandidaatti Mai Allo. Hän on saanut viime vuonna tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon teoksestaan ”Yhdessä ilmakehässä. Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä”. Allon kirja on kuvaus pitkästä marssista tieteen huipulle: Miten muutaman poikkeusyksilön haparoivasta ideasta kasvoi kansainvälisesti palkittu tieteen huippuyksikkö.

SMEAR II – tutkimusaseman toimintaa meille esittelevät mittaamisen asiantuntijat maailman tutkimuskärkeen kuuluvan Helsingin Yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksesta.

Matkaohjelma perjantai 14.9.2018:

  • klo 11:00 Tampereen rautatieasemalta bussikuljetus Hyytiälään. Matkan aikana Mai Allo kertoo Hyytiälän ja ilmakehätieteiden historiaa.
  • klo 12 Lounas Hyytiälässä
  • klo 13-16:30 Esittelykierros SMEAR II – tutkimusasemalla ja Hyytiälään tutustuminen
  • klo 16:30 Bussikuljetus Tampereelle – n. klo 18:00 Tampereen Rautatieasema

ISY kustantaa bussikuljetukset Tampereelta Hyytiälään ja takaisin. Omat matkat Tampereelle sekä lounas ja iltapäiväkahvi ovat omakustanteisia.

Ei-jäsenille matkan hinta on 50 €.

Ilmoittaudu mukaan

 

Tarkempi listaus, mitä SMEAR II – asemalla mitataan:

https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=243959875

Helsingin yliopiston sivut Hyytiälästä:

https://www.helsinki.fi/fi/tutkimusasemat/hyytialan-metsaasema

 


Jäsenyyteen liittyvissä asioissa ota yhteys ISY:n sihteeriin sähköpostitse tai puhelimitse 045133 5989. Jäseneksi voit liittyä myös tästä: liity jäseneksi.

Menneet opintomatkat